home Casino Reality Välja spel som passar dina färdigheter

Välja spel som passar dina färdigheter

 

Det finns många olika varianter på poker och ett otal olika sätt att spela dem på. Dessutom har online turneringar ökat explosionsartat under de senaste tre åren och idag finns det något fler turneringar än kontantspel online, åtminstone om man räknar ”real-money free rolls”. Denna utveckling var inte väntad bara för några år sedan.

Utan tvekan är den populäraste formen av kontantspel ”fixed limit Texas Hold’em”, tätt följt av ”no-limit Texas Hold’em”. Mycket färre Texas Hold’em spel spelas i ”pot-limit” stil. Andra spel med någorlunda volym i pengaspel är Omaha, mest limit Omaha High-Low och pot-limit Omaha-High. Nästa i popularitet är limit Seven-Card Stud och dess High-Low version. Du kommer också att finna några Five-Card Stud spel på vissa pokerrum. För fler specifika strategier för vart och ett av dessa spel, klicka på poker game strategies. Det klassiska Five-Card Draw Poker och Lowball var väldigt populära på 80-talet men spelas sällan idag.

Om du är nybörjare rekommenderar vi att du börjar med att lära dig hur man spelar fixed limit Texas Hold’em. Det är ett lätt spel att lära sig grunderna i och, som nämnts tidigare, är det den mest populära formen av poker idag. Nästan alla online pokerrum erbjuder flera limit Texas Hold’em med mikroinsatser, där du kan få mycket speltid för runt $30.

Fixed limit Texas Hold’em med låga insatser passar bra för tålmodiga spelare med speciell förmåga att räkna men som inte direkt är några mästare på att läsa spelare eller spela modigt. Genom att hålla sig till standardstarthänderna och en basic strategi, kommer du att klara dig hyfsat bra. För att lyckas vid högre insatser kommer du att behöva läsa motståndare mer och känna dig komfortabel med att spela väldigt aggressivt.

No-limit Texas Hold’em kontantspel passar inte för nybörjare att spela annat än vid riktiga låga insatser. No-limit Texas Hold’em är fördelaktiga för människor med mod, aggressiv stil och bra förmåga att läsa spelare. Detta är karaktärsdrag som en fullkomlig nybörjare sällan uppvisar. Var snäll och ta inte detta som ett råd att inte spela no-limit Texas Hold´em, utan hellre som att vi uppmanar nybörjare till att börja försiktigt och att dra fördel av att spela i några turneringar också. För att lyckas vid högre insatser kommer du ofta att behöva vara tålmodig och försiktig, spela lurigt och ta beräknade chanser för att knäcka dina motspelare (användande implied odds).

Som tidigare nämnts har alla spel med få spelare (6 spelare eller färre) en högre skicklighetsfaktor. Eftersom fler händer på marginalen kommer att behöva spelas, används fler trick och aggressivitet blir ett än mer viktigt element. Som nybörjare bör du undvika dessa spel. Ett undantag skulle kunna vara de som absolut inte har något tålamod alls eller de som är action-narkomaner. Omvänt, om du är en vinnande spelare som är bra på att läsa dina motståndare och nöjd med att spela aggressivt, skulle du eventuellt tjäna på att byta från fulla spel till spel med få spelare.

På grund av det faktum att no-limit Texas Hold’em är den mest populära formen av pokerturnering, är deltagande i dessa tillställningar ett mycket bra sätt att gå från fixed limit till no-limit spel. I en turnering väljer du hur mycket pengar du vill riskera innan du börjar spela, vilket gör detta till ett sätt att spela no-limit med liten risk. Till att börja med kan du delta i de små $3 eller $5 turneringarna med startavgift. Likaså erbjuder de flesta pokerrum ”free roll” turneringar och det finns många tillgängliga online. På vår poker free roll sida uppdateras free rolls varje timme.

I turneringar betalar alla spelare en startavgift plus en mindre avgift till pokerrummet. Det totala värdet av alla startavgifter utgör prispotten. Turneringarna sträcker sig från heads-up matcher med endast två spelare, till enorma multi-bords turneringar med flera tusen spelare. Prispotten delas ut till de sista kvarvarande spelarna i turneringen, med mest pengar till segraren, näst mest till andrapristagaren etc. (Första plats ger ofta omkring 25 % vid stora tävlingar och 50 % vid enbords-tävlingar). Vid större tillställningar är det så få som 10 % av deltagarna som slutar ”in the money”, vilket betyder att de får pris. För mer detaljer om strategier vid turneringar, se tournament strategy.

Turneringar tillåter dig att vinna mycket med en liten insats. Som ett exempel, Greg Raymer, vinnaren av huvudtävlingen vid WSOP 2004, vann $5.000.000 på en startavgift på $10.000, vilka han i sin tur vann på en billig ”online satellite”. ”Satellites” är turneringar där priset är tillträde till en större turnering. De är ett mycket bra sätt att få spelerfarenhet och kommer med extrabonusen att du får möjlighet att spela i en ”major” turnering.

De färdigheter som krävs för att vinna att olika typer av turneringar varierar kraftigt. Som nybörjare tjänar du ofta på att spela små, enbordsturneringar. (Att spela ”fixed limit” versioner gör det ofta lättare för dig att konkurrera.) Vid dessa enbordsturneringar kommer du inte att behöva utöva lika mycket tålamod eller ändra spelstil så ofta eftersom turneringens ”ebb och flod” kontinuerligt presenterar olika möjligheter. Likaså kommer dina ackumulerade misstag att påverka dig mindre eftersom turneringsstrukturen är snabb och du inte kommer att spela många händer.

Om du vill spela mycket poker för lite pengar är multi-bords turneringarna med låg startavgift som $5 eller $10 bra. Du kommer ofta att kunna spela i flera timmar och motståndet är inte alltför hårt eftersom de starkare spelarna generellt undviker dessa låga nivåer. Kom ihåg att vara tålmodig i början, men spela mer aggressivt när insatserna blir högre.

Överhuvud taget är turneringar den lättaste formen av poker att lära sig vinna i eftersom många spelare misslyckas med att följa en bra turneringsstrategi. En väldigt basic och rigid strategi kommer att göra dig till en vinnare på de lägre nivåerna. Typiskt är att spelare inte anpassar sig tillräckligt till storleken av blinds och antes. Detta får medelspelaren att spela alltför många händer i början och sen spela alltför passivt i ett senare skede när aggression skulle stjäla värdefulla blinds och antes. Dessutom är många spelare inte tillräckligt aggressiva för att stänga ute konkurrensen när de satsar eller höjer första gången. Detta för att utslagsstrukturen driver spelare att undvika konfrontationer mycket mer än i kontantspel. Om du spelar turneringar och inte har läst någon pokerbok om strategier vid turneringar rekommenderar vi starkt att du gör det. Se vår Editor’s pick för mer information.

Om du är en duktig turneringsspelare, borde du överväga att gå över från enbordsturneringar till de största multi-bords tävlingarna du kan hitta, eftersom din skicklighet och ditt tålamod kommer att ge högre utdelning vid sådana tävlingar. Hur som helst, för att få en bra timpenning, är det möjligt att du måste spela flera simultana turneringar för att kompensera för längden av dessa stora tävlingar.

Generellt tjänar riktigt duktiga spelare av kontantspel mer pengar än stora turneringsspelare eftersom kontantspelens insats per tidsenhet är högre relativt sett. Spelstilen skiljer sig så markant åt mellan kontantspel och turneringar att turneringsspecialister ofta förlorar mot kontantspelare. Flera turneringsspelare i världsklass har faktiskt en usel historia av pengaspel vid vanliga bord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *